h

Op de biologische boerderij

16 oktober 2022

Op de biologische boerderij

Foto: Mike Werkhoven / Mike Werkhoven

Op de laatste dag van de week van de duurzaamheid is daar de rondleiding op de biologische boerderij De Bonte Parels in Westbroek. De boerin neemt de groep mee langs de stal, de melkgang, de stier Treffer, de koeien in de wei en de open stal waar de koeien beschutting kunnen vinden, waaronder de bejaarde koe Marie. We horen over de zorgvuldigheid waarmee de uiers na het melken worden schoongemaakt, hoe de boer ziet welke koe bij de stier kan en mag “spelen”, dat Marie ondanks haar leeftijd een goede verzorging krijgt als dank voor de hoge melkproductie, hoewel zij allang niet meer aan de bedrijfsomzet bijdraagt.

De boeren besteden veel tijd aan communicatie en educatie om de consument een realistisch beeld te geven en omdat steeds meer mensen graag willen weten waar het vlees en de zuivel vandaan komen.

Het beeld dat blijft hangen is vooral de innige samenhang tussen mens, natuur en bedrijf, hoe liefdevol deze boeren met hun beesten omgaan. Het respect voor de dieren! De liefde waarmee over het bedrijf wordt gesproken bewijst dat bij deze boer het begrip rentmeesterschap geen holle kreet is. Maar ook realistisch: de verzorging die Marie krijgt is niet voor alle koeien weggelegd: de boerderij is geen bejaardenhuis ...

Het ging niet alleen over koetjes en kalfjes. De banken zijn niet zo geïnteresseerd in een beter evenwicht tussen grond, natuur en beesten (en ganzen!) hetgeen ook minder koeien kan betekenen. Banken verdienen alleen aan groeiende productie, meer koeien, meer melk, meer meer meer … De boer die het beste voor de aarde wil zoekt het zelf maar uit.

Met de samenwerking van boerderij en politiek hopen we het biologisch boeren weer een stapje dichterbij te brengen. Van 4% biologisch naar de 15% zoals in Denemarken? Of nog beter zoals in Oostenrijk?

namens themagroep duurzaamheid

Frans de Ruiter

SP De Bilt

Reacties

Goed om te zien dat jullie bijdragen aan een beter begrip voor de boeren en uitwisseling tussen consument en producent. Leuk om te lezen.

Reactie toevoegen

U bent hier