h

SP stelt vragen over stembureau’s.

21 maart 2022

SP stelt vragen over stembureau’s.

De SP heeft zojuist schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken omtrent stembureau’s en het Lichtruim in het bijzonder. Wij zijn diverse keren benaderd tijdens en na de verkiezingen over het “verdwenen” stembureau. Precies in een wijk met veel ouderen is dit onwenselijk.

SP De Bilt heeft geconstateerd dat de gemeente de democratie geen goed heeft gedaan door minder en soms andere stemlokalen te openen wat invloed heeft gehad op het mogelijke stemgedrag van een gehele wijk. Actieve leden die op straat en in contacten met ouderen in instellingen spraken kregen vaak te horen dat ouderen en mensen die slecht ter been zijn maar niet hebben gestemd omdat de voor hen bereikbare stemlokalen niet geopend werden deze verkiezingen. Voorbeelden zijn het Lichtruim en woonzorgcentra zoals de Koperwiek. Ook zijn er in de wijken waar vaak weinig gestemd wordt kieslokalen verdwenen wat mogelijk resulteerde in niet stemmen. In de evaluatie van deze verkiezingen zal dit aan de orde gesteld moeten worden en passende maatregelen genomen moeten worden. 

Lijsttrekker Menno Boer: “Dit probleem laat het gebrek aan interesse van de gemeente De Bilt zien over iedereen die niet in wijken woont waar VVD, D66 of CDA wordt gestemd. Op basis van valse argumenten wordt een stembureau ergens op een onbereikbare plek gezet voor ouderen en/of mindervaliden. Ik ken de wijk als mijn broekzak, maar zelfs ik moest zoeken naar de ingang. Waarom niet even een bord bij het Lichtruim neergezet met de locatie van het stembureau?” 

Ter informatie: de locatie Lichtruim (of haar vervangers) is normaal goed voor ongeveer 800 stemmers bij gemeentelijke verkiezingen, de NOVA kantine begroette op 16 maart slechts 199 (!) stemmers. Het verschil van 600 stemmen is ongeveer 2,5% van de opkomst. Dat is ongeveer het verschil in de lagere opkomst. Er klaagden zoveel mensen over dat het zelfs door diverse stembureau's is opgenomen in hun Proces-Verbaal. 

Reactie toevoegen

U bent hier