h

Meer dan 1400 handtekeningen tegen bouw in beschermd natuurgebied! Wat wil de SP met het Hessingterrein?

13 december 2021

Meer dan 1400 handtekeningen tegen bouw in beschermd natuurgebied! Wat wil de SP met het Hessingterrein?

Inmiddels is het zo ver dat de plannen voor de bouw van 130 woningen bij de gemeenteraad liggen. Op 21 en 23 december valt de beslissing: mag bouwer Verwelius gewoon zijn gang gaan? Of wordt er geluisterd naar alle mensen die vinden dat je de dieren in dit kostbare gebied met rust moet laten?

Ongeveer 100 woningen kunnen er best staan op de plek van de lelijke parkeerplaats en het vervallen Hessinggebouw. En vooruit… we zijn best blij dat er dan iets gebeurt aan de vervuilde grond, alhoewel het ook logisch is: Verwelius heeft de grond voor een zacht prijsje gekocht uit de failliete boedel van Hessing. Daar hoort volgens ons dan gewoon de verplichting bij dat je de rommel opruimt die Hessing en anderen hebben achtergelaten.  

Maar aan de overkant van de Grift, op de plek waar de dieren rusten en trekken, hoeft er toch niet gebouwd te worden? Om te bewijzen dat het toch kan is alles uit de kast getrokken. Er heeft een ecologisch onderzoek plaatsgevonden dat zou moeten bewijzen dat je met wat compensatie best wat van de natuur kan afhalen. De meeste compensatie komt dan op een stuk grond een paar honderd meter verderop, bij de Biltse Rading. Volgens de Vogelwacht is dat het einde van een paar vogelsoorten in het prachtige Santwijck. 

De SP-acties waren voor vier bezorgde bewoners aanleiding een petitie te starten: bouw niet in het NatuurNetwerk Nederland! Het aantal handtekeningen is op 12 december door de 1400-grens geschoten!

Het CDA probeert ons steeds in de schoenen te schuiven dat we de deskundige ecologen niet vertrouwen. Dat is natuurlijk onzin. In dit geval vraagt een projectontwikkelaar aan de ecologen: “Wil je kijken of je een oplossing vindt in de natuur, zodat ik kan bouwen”. Dan zal het antwoord wel kloppen, maar je hebt gewoon de verkeerde vraaag gesteld!  

De tactiek van de VVD is nog weer anders. “Nee”, zeggen zij “We moeten het plan aannemen, anders gaat Verwelius het lelijke plan Bloeyendael uitvoeren en dan wordt de aanloop naar de faunatunnel weer smal. (Fauna = dieren) Niet dat dit een fraai plan was, maar het was in elk geval beter voor het functioneren van de faunatunnel.

Er is nog iets. Mens en natuur in de Randstad hebben te maken met problemen van fijnstof en stikstof. De overheid let steeds meer op  beperking van de “stikstofruimte”. Het kan gebeuren dat we door de bouw van villa’s straks geen “stikstofruimte” meer hebben om de broodnodige sociale woningen neer te zetten. Over sociale verschillen gesproken… hallo…

SP De Bilt zegt – en gelukkig staan we daarin niet alleen: we zijn zeker niet tegen bouwen maar doe het niet in de beschermde natuur. Het hoeven geen 130 huizen te zijn, en zeker geen dure villa’s die een mooi speculatieobject zijn op de krappe woningmarkt.

Iedereen met verstand van dit gebied zegt: bouw niet, want het is al een flessenhals, maak die dan niet nog smaller. maak het niet nog moeilijker voor de vogels, de dassen, de ringslangen, de reeën.  

Reactie toevoegen

U bent hier