h

Windmolens en Zonnepanelen

1 maart 2021

Windmolens en Zonnepanelen

Op de participatieavond van maandag 22 februari uitten omwonenden hun verdriet en wanhoop over de plannen van gemeente De Bilt voor het aanleggen van velden met windmolens en zonnepanelen.

Dit is onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES), een plan van 16 gemeenten voor het opwekken van duurzame energie. Er zijn inwoners die nu vrezen aan alle kanten omringd te worden door zonnevelden en windmolens. De windmolens zouden 240 meter hoog worden, ruim tweemaal zo hoog als de Domtoren. Ook is er zorg dat de toekomstige groene energieopbrengst ‘gekaapt’ kan worden door energieslurpers als bijv. datacenters. Wethouder Brommersma meldde dat de wet daarin nog steeds ruimte biedt. 

https://www.regionale-energiestrategie.nl/default.aspx 

Het verkiezingsprogramma van de SP wil het klimaatdoel aanscherpen onder andere met uitbreiding van windparken op zee en zonnepanelen op alle geschikte daken.

Ook SP De Bilt wil het landschap, de volksgezondheid en de biodiversiteit beschermen tegen de komst van grote zon- en windparken.

Een uitzondering maken we graag voor initiatieven van omwonenden om op natuurlijke energiebronnen over te stappen. Maar in de huidige coronaperiode worden onderling contact en open communicatie sterk beperkt. Daarom lijkt het ons verstandig en eerlijk de besluitvorming uit te stellen tot de burgers onbelemmerd kunnen participeren en meepraten.

De SP strijdt voor klimaatrechtvaardigheid: dat de lusten en lasten van de klimaatmaatregelen eerlijk worden verdeeld. We steunen de grote klimaatcoalitie die op 14 maart wordt afgetapt met het grote klimaatalarm:

Lees meer en meld je aan op klimaatmars2021.nl !

Reactie toevoegen

U bent hier