h

SP verspreidt afdelingskrant in duurzaamheidsweek

10 oktober 2019

SP verspreidt afdelingskrant in duurzaamheidsweek

Heeft de jeugd van nu nog een leefbare wereld straks? In de duurzaamheidsweek verspreidt SP De Bilt huis-aan-huis haar afdelingskrant. Hierin de SP-activiteiten voor wonen, zorg en de klimaatdiscussie. De SP vindt dat duurzaamheid voortdurend en op alle terreinen aandacht nodig heeft!

De SP is blij met onze actieve jeugd! Jongeren over de hele wereld nemen massaal deel aan klimaatstakingen. Veel symboolwerking gaat uit van de 16-jarige klimaatactiviste die de wereldtop op zijn nummer zet.

We moeten wat doen, zoveel is zeker. Ontkennen van de klimaatcrisis is hetzelfde als ontkennen van wetenschap en is bij elke hittegolf ongeloofwaardiger. Geloven we het niet of weten we er niet mee om te gaan?

We moeten zelfs alle zeilen bijzetten, de grote en de kleine.  Met de kleine zeilen begint het langzaam te komen: er zijn veel mensen die van goede wil zijn en als je het kunt betalen leg je een paar zonnepanelen op je dak. Op gemeentelijk niveau gebeurt er steeds meer gezien het duurzaamheidsbeleid dat langzaam van de grond komt. En aan de activiteiten in de duurzaamheidsweek zie je dat heel veel inwoners actief zijn. Tot bijvriendelijke beplanting aan toe! 

Foto Trees van Antwerpen / De hommel heeft er nog wel zin in!

Hoe zit het met de grote zeilen?

De grote bedrijven zijn voor 80% verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot. Milieudefensie heeft laten berekenen dat met het huidige klimaatakkoord de huishoudens een groter deel betalen dan het bedrijfsleven. Als het draagvlak voor klimaatactie vermindert, krijgen we het dan wel voor elkaar met ons nationaal klimaatakkoord, de gemeentelijke duurzaamheidsagenda en alle zonnepanelen die je ook in De Bilt op de daken ziet verschijnen?

Binnenkort wordt in de Tweede Kamer beslist over CETA, het handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie. Dit soort  verdragen pakt slecht uit voor mensen en het milieu, omdat de belangen van grote bedrijven voorgaan.

Wonen

Starters maken geen kans op een koophuis omdat beleggers de huizen voor hun neus wegkapen. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn in De Bilt meer dan 11 jaar. 2½ miljoen Nederlanders wonen in een huis met gebreken. Onlangs bleek dat een kwart van de huurders financieel aan de grond zit.  

Zorg

Op de zorg wordt bezuinigd omdat gemeentes te weinig geld hebben, terwijl de rijksoverheid geld overhoudt.

Kortom 

Het is jammer maar wel begrijpelijk dat veel mensen geen boodschap aan de wereld hebben als de wereld ook niet aan hen denkt. De strijd voor duurzaamheid en klimaat is dezelfde als de strijd tegen onrecht en ongelijkwaardigheid.

Populaire leuze op de klimaatdemonstraties zoals onlangs op 27 september in Den Haag:

Change the system, not the climate

Heeft u nog geen De-Bilt-SPeciaal ontvangen? Zie de bijlage

O ja,

nog even over het huis-aan-huis bezorgen. Zie het artikel over de nee-nee-stickers op de voorpagina van De-Bilt-SPeciaal. Met nadruk stellen we dat dit eenmalig is: normaal slaan we de nee-nee-stickers keurig over. Enkele klagers wijzen ons erop dat het geen pas geeft in de duurzaamheidsweek papier te verspreiden. Tja. Soms vinden we het nodig om langs deze weg ons verhaal te vertellen. Waarbij we geloven dat we meer mensen kunnen bereiken. Een leefbare wereld houden we alleen als echt heel veel mensen hiervoor in actie komen. Het begin lijkt er te zijn. Laten we de moed niet opgeven! 

Reactie toevoegen

U bent hier