h

Gelijke berechtiging nodig tussen Voordaan en SCHC.

9 november 2015

Gelijke berechtiging nodig tussen Voordaan en SCHC.

Afgelopen donderdag heeft de SP tijdens de behandeling van de begroting 2016 een lans gebroken voor gelijke behandeling van alle sportclubs. Het is de SP al langere tijd een doorn in het oog dat er wel een heel groot verschil zit tussen de behandeling van sommige gelijkwaardige sportclubs. De SP riep de wethouder op om zo snel mogelijk te gaan praten met de hockeyclubs om deze scheve situatie te corrigeren. De wethouder van sportzaken heeft de raad beloofd dit te gaan doen en daarna de uitkomst te rapporteren.

Menno Boer: “Het is toch niet te verkopen dat een club als Voordaan letterlijk geen cent krijgt van de gemeente, terwijl SCHC, terecht of niet, tot en met 2019 voor €725.000 aan nieuwe velden krijgt. Dit is des te schrijnender omdat de financiële situatie van Voordaan door het gebrek aan subsidies juist veel minder sterk is. De privatisering waar de gemeente zich steeds achter verschool is gewoon door de gemeente afgedwongen, en was alleen maar gedaan om te voorkomen dat er flinke investeringen gedaan moesten worden. De gemeente heeft de sportclubs dus eigenlijk met een kluitje het riet in gestuurd, en dacht zo wel goedkoop uit te zijn. Voordaan probeert al sinds jaar en dag om een gelijke berechtiging tussen de twee hockeyclubs gedaan te krijgen. De diverse wethouders hebben dat tot nu toe altijd afgehouden.”

De velden van Voordaan slijten hard door hun hoge bezetting en één ervan moet op zeer korte termijn vervangen gaan worden. Dat kost Voordaan ruim €500.000, en dat geld hebben ze echt niet. Als de gemeente niets gaat ondernemen dan wordt dat veld binnenkort afgekeurd door de KNHB en wordt het moeilijk voor Voordaan te blijven bestaan.

Mischa van der Heijden, trainer bij Voordaan en actief in de SP: “Dat kunnen we niet laten gebeuren, we moeten trots en zuinig zijn op elke sportclub in onze gemeente. De Bilt was in 2009 sportgemeente van het jaar geweest . Dat gaf de sport een impuls, dat moeten we niet weer laten verdwijnen. Niet alleen Voordaan is slachtoffer steeds meer sportclubs binnen de gemeente dreigen onnodig in de financiële lasten te komen. Voordaan telt meer dan 1800 leden en is daarmee een van de grotere sportclubs binnen de gemeente De Bilt, deze sportclub heeft altijd op eigen kracht haar broek op kunnen houden en nu na 80 jaar dreigt dit te eindigen. Het is van algemeen belang dat de gemeente haar verantwoording neemt en deze ‘kern met pit’ niet in de kou laat staan! Misschien moeten we elke club die dat graag wil, gewoon deprivatiseren. Ik weet verder in elk geval van één tennisclub die dit ook graag wil, dus de kans is best groot dat er meer clubs zijn. Om maar in sporttermen te blijven: dat maakt het speelveld voor de diverse sportclubs ook veel gelijkwaardiger.”

De SP probeert ervoor te zorgen dat Voordaan een passende subsidie krijgt, en vraagt tegelijkertijd andere 'geprivatiseerde' sportclubs ook met de wethouder in gesprek te gaan om de privatisering ongedaan te maken.

Reactie toevoegen

U bent hier