h

Rattenplaag op de Plutolaan?

23 maart 2015

Rattenplaag op de Plutolaan?

Foto: Joanna Servaes / Joanna Servaes/CC-BY-SA-3.0

Na ruim een week soebatten met de gemeente over de rattenplaag op de Plutolaan en omstreken is de SP het zat. Bewoner Marisca van der Burgh: “Als je 's avonds laat thuis komt, zie je ze gewoon langs de voorkant van de huizen rondsluipen. Ze zijn niet alleen een smerig idee, ze dragen allerlei ziektes bij zich en zijn daardoor een probleem voor de volksgezondheid. Ik wil dat de oorzaak van dit probleem wordt opgelost.

Fractievoorzitter Menno Boer: “Vanaf het gereed komen van het onderzoeksrapport Plutolaan/Beatrixlaan zijn wij in overleg met de Woonstichting SSW en de gemeente geweest om hier een passende, definitieve oplossing voor te vinden. Wij willen dat de gemeente samen met de SSW op zoek gaat naar de reden van de rattenplaag. De SSW wil wel, maar de gemeente verschuilt zich achter allerlei vage formaliteiten.”

Feit is dat ratten altijd bestreden moeten worden. Ratten zijn een gevaar voor de volksgezondheid; dat zegt zelfs de VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Maar zolang niemand weet waarom de beestjes weer terug zijn, is het dweilen met de kraan open. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom ze weer rondlopen: misschien is een van de vuilcontainers in de Plutolaan doorgeroest; het kan zijn dat ze 's nachts naar de heel dichtbij staande kinderboerderij gaan om daar te eten of misschien zijn er wel andere onbekende redenen. Zolang er geen onderzoek is geweest blijft dit probleem bestaan.

Vorig jaar heeft de SSW bij een paar huizen de rattennesten weggehaald en de riolering bij die huizen aangepakt waardoor de ratten niet langer vrij spel hadden. Echter het was duidelijk een tijdelijke maatregel want ze zijn weer terug en goed ook.

Onze gemeente wijst alleen naar de SSW en blijft het probleem ontkennen. Een zegsman bij de gemeente: “Ratten leven vooral 'bij gelegenheid', dus als er voedsel voor handen is, en dat is in het algemeen niet in de openbare ruimte. Als er geen voedsel te vinden is trekken ze weg”. Dit is echt te makkelijk vindt de SP.

De SP gaat dit groter aanpakken. Vandaar dus deze oproep: wie ook problemen heeft met ratten in het gebied rond de Plutolaan wordt hierbij uitgenodigd om ons meldpunt bellen en een melding te doen.

De meldlijn is te bereiken via telefoonnummer: 06-82086624 en is bereikbaar op maandag en woensdag van 19:00 tot 21:00 en op dinsdag van 14:00 tot 16:00. Op andere tijdstippen kan een boodschap worden ingesproken. Wij blijven proberen de gemeente te dwingen om de oorzaak te achterhalen en de SSW indien noodzakelijk inseinen waar nog meer ratten gesignaleerd zijn.

UPDATE: (26-03-2015) Het loopt storm ondertussen op dde meldlijn. Een ding is de SP wel duidelijk: er zijn duidelijk meer plekken in Bilthoven te vinden waar er duidelijk grote problemen zijn met het ongedierte. Blijft u vooral doorgaan met bellen of e-mailen.

Reacties

Hopelijk komt men snel in actie ! Succes !

Er is door de buurman al actie ondernomen afgelopen jaar door een verdelger in te schakelen en maatregelen genomen. Echter met kerst hebben wij 1 rat gezien in de tuin en wij krijgen nu meldingen van omwonenden dat er ratten gezien zijn.
Dit is in de omgeving van de Planetenbaan Enckelaan en Olberslaan.
Vandaag gemeld bij de gemeente kreeg als antwoordt dat de gemeente niets doet aan verdelging.
Na wat doorpraten en probleem voorgelegd te hebben en na overleg heeft men de melding genoteerd met mijn tel. nr. 06-XXXXXXXX( telefoonnummer gecensureerd uit voorzorg.). Hoop dat hier nog een reactie op komt van de kant van de gemeente.
Hoor graag van u hoe de gang van zaken verder verlopen. En belangrijk wordt hier actie ondernomen door de gemeente De Bilt.
Bedankt voor het behandelen van deze ratten overlast.
Met vriendelijk groeten, Ingrid Pos.
Bewoner Enckelaan.

Bij ons lopen ook ratten door de tuinen bij de Planetenbaan appartement 2-12
en dan lopen ze naar de enckelaan of olberslaan
Ik heb ze ook al gezien achter de Flats v/d Kometenlaan.
Dus je mag wel spreken van een plaag.

In oktober 1 rat gezien bij ons in de tuin. Vorige week grote bruine rat (30 cm lang) gezien in de achtertuin: groef de krokusbollen uit de tuin en vrat ze op.

Wij vragen ons af of de afvalcocons voor de laagbouwflats aan de Planetenbaan (nrs 2-106) wel goed worden schoongehouden. Er ligt nl. veel afval op de vloer van de cocon (alle afval dat naast de container terecht komt). Pas geleden bij het legen van de container zagen we echt veel afval liggen dat niet wordt opgeveergd en meegenomen). Dit trekt natuurlijk ook ongedierte aan.

Met vriendelijke groet,

Hanneke Stoel en Frank Schoenmaker
Bewoners Enckelaan

Bij ons in De Leijen zitten nu ook ratten. Is ook niet zo verwonderlijk, omdat we vlakbij de middelbare scholen wonen. De leerlingen gooien behalve natuurlijk in de vakanties en de weekends dagelijks hun brood in de bosjes. Er is zelfs een rat bij ons onder het dak komen wonen in de week dat we met vakantie waren. Hij zat in de bergruimte achter de schotten van het schuine dak. Het zou daarom een zwarte rat kunnen zijn - die leven graag op een hoge plek, in tegenstelling tot de bruine - en die zwarte zijn nog veel erger dan de bruine ratten. Ze zijn op dit moment in opmars in ons land en het schijnt twee jaar te kosten om ze weg te krijgen! Ik ga maandag een melding doen en hoop dat de gemeente direct actie onderneemt.

Vadaag bij de Plus stak er een over vlak voor mijn auto. Dus bij de Plus zitten ze ook

Reactie toevoegen

U bent hier