h

Biltse SP-er Anne-Marie Mineur kandidaat voor Europarlement

28 april 2014

Biltse SP-er Anne-Marie Mineur kandidaat voor Europarlement

De Biltse Anne-Marie Mineur gaat zich na de Biltse gemeenteraad en de Utrechtse Provinciale Staten nu inzetten voor het Europarlement. Mineur staat op plaats 3 van de kandidatenlijst van de SP, en is daarmee de eerste vrouw op de lijst. De Europese verkiezingen vinden plaats op donderdag 22 mei.

Mineur beschouwt haar kandidatuur als een eer en een uitdaging. “Ik ben blij met het vertrouwen dat ik van de SP-leden gekregen heb, en ik hoop dat ik ook het vertrouwen van de kiezer krijg. Het is van groot belang dat mensen gaan stemmen. We merken dat nog niet zo, maar Brussel is wel in hoog tempo bezig om bevoegdheden naar zich toe te trekken die we heel goed zelf kunnen regelen. Waarom moet de Finse Eurocommissaris Olli Rehn bepalen wat wij met ons pensioenstelsel doen? Waarom moet de Spaanse Joaquín Almunia bepalen hoe hoog onze sociale huur is?

“Over dat soort bevoegdheden moeten we gewoon in ons eigen parlement kunnen blijven beslissen. Met al die politieke schaalvergroting gaan politici burgers steeds meer als legbatterijdieren beschouwen, die allemaal op de grote hoop geveegd kunnen worden. Ik blijf veel liever een scharrelburger. Ik vind het belangrijk dat mensen zo veel mogelijk zelf bepalen hoe hun omgeving wordt ingericht. Ik heb me daarom steeds opgesteld als volksvertegenwoordiger: iemand die weet wat er leeft onder de bevolking, en daar aandacht voor opeist bij de bestuurders. Dat wil ik blijven doen.”

Mineur begon in 2006 als raadslid in de Biltse gemeenteraad. Ze werd namens de Biltse raad lid van het bestuur van de sociale werkvoorziening in Zeist, en kwam in de Rekenkamercommissie. Ook was ze voorzitter van de commissie die zich bezighield met de leesbaarheid van ambtelijke stukken. In 2009 werd ze voorzitter van de afdeling De Bilt, en in 2011 werd ze lijsttrekker en vervolgens fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten van Utrecht. In 2012 stopte ze als raadslid.  “De Biltse SP gaat haar missen”, zegt fractievoorzitter Menno Boer, “maar gelukkig komt ze in de weekenden gewoon terug naar De Bilt, en houden we de lijntjes met Brussel kort.”

De SP staat in de peilingen voor de Tweede Kamer op 18 tot 22 zetels. Omgerekend zou dat neerkomen op 3 tot 4 van de 26 Nederlandse zetels die er te verdelen zijn in het Europarlement.

U bent hier