h

SP steunt Bilthovense mantelzorgpetitie

16 februari 2014

SP steunt Bilthovense mantelzorgpetitie

De SP steunt de handtekeningenactie die een bewoonster van Bilthoven is gestart om te voorkomen dat gepensioneerden gekort worden op hun AOW wanneer er een kind bij hen inwoont. De Wet Werk en Bijstand die afgelopen week een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer moet nog door de Eerste Kamer. Dat is de laatste kans om de wet nog tegen te houden.

De handtekeningenactie richt zich tegen de nieuwe Wet Werk en Bijstand, waarin de huishouduitkeringstoets nu toch wordt doorgevoerd. Eén van de gevolgen is dat gepensioneerden die het huis delen met een kind, maandelijks tot €340 gekort worden op hun AOW. Dat is een forse aanslag op het gezamenlijk inkomen. “Het kan tot gevolg hebben”, aldus initiatiefneemster Lilian van Dijk, “dat ouders en kinderen zich gedwongen voelen om apart te gaan wonen. De vanzelfsprekende mantelzorg die het kind verleent, variërend van boodschappen doen en het huis schoonhouden tot intensieve zorg bij ziekte en toenemende invaliditeit, komen te vervallen als het kind te ver van de ouder komt te wonen. De bezuiniging die de overheid denkt de behalen, zal daardoor snel verdampen, omdat de ouder een beroep moet gaan doen op betaalde zorg.”

De handtekeningenactie is een initiatief van burgers, en heeft geen relatie met een politieke partij. SP-lijsttrekker Menno Boer juicht het initiatief toe: “We willen hen graag steunen, omdat we ook zien dat deze wet opnieuw de zwakkeren treft. We vinden het onbegrijpelijk dat de PvdA deze wet voor zijn rekening neemt. Minister Klijnsma heeft zich er in het verleden altijd fel tegen verzet, maar dat was voordat PvdA-voorzitter Hans Spekman gebroederlijke samenwerking met de VVD nodig vond. We vinden het vooral zo kwalijk omdat de regering steeds gezegd heeft dat mantelzorg de bezuinigingen wel kan opvangen. Als je vervolgens de mantelzorg wegbezuinigt, blijft er niets meer over. We roepen mensen dan ook graag op om deze petitie te steunen.”

Wanneer de wet behandeld wordt in de Eerste Kamer is nog niet bekend. De bedoeling is dat de wet per 1 januari 2015 wordt ingevoerd. Voor bestaande situaties komt een overgangsperiode tot 1 juli 2015.

zie ook:

 

U bent hier