h

SP debatteert over nieuwe vormen van solidariteit

20 mei 2013

SP debatteert over nieuwe vormen van solidariteit

Op dinsdag 28 mei organiseert de SP in wijkverenigingsgebouw WVT te Bilthoven een debat getiteld “Nieuwe vormen van solidariteit”. Te gast zijn ABVAKABO-voorzitter Corrie van Brenk en Buurtzorg-directeur Jos de Blok, en ook Wigle Braaksma, lid van de Centrale OR van PostNL, en voormalig Bilts SP-voorzitter Harry Sangers, die in de OR zat van Persgroep Den Haag. Zij zullen spreken over de gevolgen van grootschaligheid, en manieren om de belangen van werknemers te beschermen. Het debat wordt geleid door vakbondsman John van Otterloo.











Jos de Blok (Buurtzorg)

Corrie van Brenk (ABVAKABO)
Jos de Blok (Buurtzorg) Corrie van Brenk (ABVAKABO)

“Er is een hoop beweging in de Nederlandse vakbeweging,” zegt afdelingsvoorzitter Anne-Marie Mineur. “Sommigen vinden dat de vakbond wel kan worden afgeschaft, anderen wijzen erop dat de vakbond harder nodig is dan ooit. De werkloosheid is nog nooit zo hoog geweest, en steeds meer mensen hebben twee baantjes nodig om rond te komen. We zijn trots dat we zo’n mooi programma kunnen presenteren over dit belangrijke onderwerp.”










Harry Sangers (Persgroep Den Haag)

Wigle Braaksma (PostNL)
Harry Sangers (Persgroep Den Haag) Wigle Braaksma (PostNL)

Mineur licht toe: “De traditionele vakbonden waren goed in het organiseren van acties op de werkvloer. Maar wat doe je als je niet samen op de werkvloer staat en er toch allerlei dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent? De mensen die in de thuiszorg werken, in de schoonmaak of bij de post, die krijgen de hardste klappen. De vakbond pakt dat op door deze mensen buiten het werk om te benaderen en met elkaar in contact te brengen, het zogeheten ‘organizen’. Buurtzorg regelt dat thuiszorgmedewerkers in teams werken en met elkaar de zorg verdelen en afstemmen. Gevolg is dat er meer tijd gaat naar de zorg, en minder geld naar managers. Dat zijn belangrijke nieuwe ontwikkelingen die onze aandacht verdienen.”









John van Otterloo
John van Otterloo

Het debat begint om 20.00u. De zaal is open vanaf 19.30u. De toegang is gratis. De SP nodigt mensen met ervaring in de thuiszorg, de post, de schoonmaak nadrukkelijk uit om te komen en hun ervaringen te delen.

U bent hier