h

SP zoekt ruimte in Biltse woningmarkt

26 april 2013

SP zoekt ruimte in Biltse woningmarkt

De gemeenteraad van De Bilt heeft afgelopen donderdag met grote meerderheid ingestemd met een motie van de SP die huurders de mogelijkheid moet gaan bieden tot woningruil. De SP hoopt hiermee de vastzittende Biltse huurmarkt een beetje vlot te trekken, en mensen meer ruimte te bieden om een passende woning te vinden.

Fractievoorzitter Etiënne van Buren: “Op dit moment geldt woningruil als het aangaan van een nieuw huurcontract. Dat betekent dat de huur verhoogd mag worden. Dat weerhoudt mensen ervan om te verhuizen naar een andere woning, ook als die beter past bij hun leefomstandigheden. Een eengezinswoning is prachtig als je een gezin hebt. Maar als de kinderen uit huis gaan, en helemaal als één van de partners overlijdt, dan wordt zo’n huis veel te groot en te leeg. Maar als je nu naar een kleinere woning wilt verhuizen, dan kan het gebeuren dat de huur juist stevig stijgt. Met deze situatie is niemand geholpen.”

Van Buren: “Wij stellen voor dat wethouder Ditewig gaat praten met woonstichting SSW, om hierover afspraken te maken. In Amsterdam en op andere plekken in het land, gebeurt dit al. Als je woningruil toepast, kun je ook elkaars contract overnemen. De financiële hobbel is dan meteen weggenomen.”

De Bilt is erg geliefd bij oudere inwoners. Ruim 20% van de bevolking is 65 jaar of ouder, tegenover 13% in de rest van de provincie. Hoewel de SP een groot voorstander is van extra betaalbare woningen, is dat op dit moment geen realistische oplossing, want de woningbouw ligt vrijwel stil. Door de mogelijkheid voor woningruil open te gooien, hoopt de SP dat mensen in te grote woningen kleiner kunnen gaan wonen, daarmee plaats makend voor jonge gezinnen. De wethouder moet begin 2014 met een uitvoeringsplan komen.

U bent hier