h

SP houdt peuterspeelzalen deels overeind

27 april 2012

SP houdt peuterspeelzalen deels overeind

De SP is erin geslaagd om het plan van het peuterspeelzaalwerk in De Bilt gedeeltelijk overeind te houden. Na een lang en inhoudelijk debat met een volle publieke tribune, nam de raad het voorstel van de SP over om het oordeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin doorslaggevend te maken welke peuters in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Een ander voorstel van de SP om de rijkssubsidie voor kinderen met een taalachterstand voorlopig bij de peuterspeelzalen te laten, haalde het niet. De raad heeft wél besloten om de peuterspeelzalen te laten meedingen naar de aanbesteding van de Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE).

Raadslid Anne-Marie Mineur: “We hebben bereikt dat het plan van de peuterspeelzalen in elk geval een kans krijgt. Het college wilde niet alleen de subsidie van €180.000 schrappen, ook de VVE-gelden zouden overgaan naar de kinderopvang. Terwijl de kinderopvang al fors gesubsidieerd wordt door de werkgeversbijdrage en de rijksbijdrage. Dat zou de doodklap zijn voor de peuterspeelzalen. En er is helemaal niets mis met kinderopvang, maar het is niet een-op-een hetzelfde als een peuterspeelzaal.”

De Stichting Peuterspeelzalen De Bilt heeft zich erg ingespannen voor een alternatief plan waarbij de bezuinigingen zo veel mogelijk door de stichting zelf opgevangen worden. De eigen bijdrage wordt inkomensafhankelijk, en er wordt gezocht naar betere samenwerking met basisscholen. Mineur: “Ik denk dat de peuterspeelzalen best een redelijke kans maken om de Vroeg- en Voorschoolse Educatie te mogen uitvoeren. Een belangrijk voordeel van de peuterspeelzalen is dat hun leidsters al opgeleid zijn, en dat zij in alle kernen van De Bilt VVE-opvang kunnen aanbieden. We hadden het ze liever voorlopig gegarandeerd. Maar we houden goed in de gaten dat de wethouder geen onredelijke eisen stelt.”

U bent hier