h

SP kamerlid Jasper van Dijk leest SP de les

2 februari 2012

SP kamerlid Jasper van Dijk leest SP de les

 v.l.n.r. Anne-Marie Mineur, Jan Voogdt, Lenneke Bolt, Jasper van DijkKamerlid Jasper van Dijk was te gast in Driebergen om met de actieve leden uit Zeist, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug te praten over onderwijs, en wat de standpunten van de SP zijn. Het leverde een erg levendige avond op, waarbij iedereen meepraatte. De kwaliteit en de kosten van het onderwijs kwamen aan bod, maar ook het bijzonder onderwijs, het passend onderwijs en alle maatregelen die er genomen worden om toch maar genoeg leraren voor de klas te krijgen.

Jasper heeft zelf in het onderwijs gewerkt, dus hij weet waar hij over praat. Hij maakt zich grote zorgen. Weliswaar komt de ene na de andere vernieuwingsgolf over het onderwijs heen, maar dat betekent vooral dat er minder geld naartoe gaat en dat het aanzien van het vak van onderwijzer of leraar blijft dalen. In vergelijking met de landen om ons heen, gaat er maar bar weinig geld naar het onderwijs. We zitten ergens rond het niveau van Tjechië en Polen. Jasper volgt liever het voorbeeld van een land als Finland, waar de salarissen helemaal niet zo hoog zijn, maar waar het vak wel met veel respect behandeld wordt. Dat zie je ook terug in de kwaliteit van het onderwijs.

Als Jasper het voor het zeggen had, dan kwam er een Deltaplan voor het onderwijs. Op dit moment is een kwart van de leraren onbevoegd. Over vijf jaar zou dat aantal gehalveerd moeten zijn, over tien jaar moeten alle leraren weer bevoegd voor de klas staan. Ook zou de schaalvergroting afgeschaft worden. De leraar en liefst ook de directeur moet alle leerlingen kennen, en weten hoe het met ze gaat. En tot slot zou Jasper maatregelen nemen voor het passend onderwijs. Leerlingen vallen uit, op dit moment, er zijn nu al zo’n duizend thuiszitters, kinderen die het op een gewone school niet redden. Als Nederland echt een kennisland wil zijn, dan is er werk aan de winkel.

Voor actieve SP-leden is scholing onmisbaar. Een partij die voor een leven lang leren is, geeft zelf het voorbeeld en biedt diverse cursussen aan. Ook in De Bilt organiseert de SP regelmatig een scholing zoals politieke basisvorming of een themabijeenkomst. Als u belangstelling hebt om mee te doen met deze of een van de volgende scholingsavonden dan kunt u zich nu al opgeven bij onze afdelingsvoorzitter, Anne-Marie Mineur. Voor adresgegevens: zie deze pagina.

N.b. De scholingsavonden zijn bedoeld voor SP leden. Bent u nog geen lid, maar wil u wel deelnemen aan deze scholingen, dan nodigen we u bij deze uit om u aan te sluiten bij de SP via de "Word Nu Lid-pagina".

U bent hier