h

SP geschokt over inbraak website

8 oktober 2011

SP geschokt over inbraak website

De SP is geschokt over de inbraak op de website van de gemeente De Bilt. De inbraakpogingen van de ICT-nieuwssite Webwereld waren al op maandag 3 oktober aangekondigd door middel van een waarschuwing van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Desondanks kon de Biltse website op 8 oktober toch gehackt worden. De website werd pas om half tien ’s avonds uit de lucht gehaald. Inmiddels is hij weer online.

Raadslid Anne-Marie Mineur: “Wij zijn bij dit verhaal van de ene verbijstering in de andere gerold. De website van de gemeente kon moeiteloos gehackt worden. Dat is op zichzelf al vreemd. De gemeente zou de juiste expertise moeten hebben om een veilige website te hebben. Dat is dus niet het geval. Sterker: volgens Webwereld-journalist Brenno de Winter, die met het onderzoek naar buiten kwam, zijn in veel gevallen de normale reparaties (“patches”) niet uitgevoerd. Of dat in De Bilt wel gebeurd is, is niet duidelijk.”

“Dan blijkt dat de website toegang geeft tot zeer gevoelige informatie, bijvoorbeeld tot persoonsgegevens van ambtenaren. Dat is alsof een bank zijn goudstaven in een kastje in de etalage zou bewaren. Wij vinden dat onbegrijpelijk.” Mineur wijst er ook op dat bekend was dat er problemen waren met het DigID-systeem. DigID is het systeem waarmee burgers via het internet bij hun persoonlijke gegevens kunnen komen. Daar blijken nu weer problemen mee te zijn, en mogelijk is ook met die informatie geknoeid.

Mineur: “Alsof die achteloze behandeling van persoonlijke informatie nog niet genoeg is, blijkt nu ook dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al op 3 oktober een waarschuwing heeft rondgestuurd om te melden dat Webwereld zwakke plekken zou gaan zoeken in gemeentelijke websites. Blijkbaar is er niets met die waarschuwing gedaan. En toen zaterdag de melding kwam, heeft de gemeente er nog uren over gedaan om de website op zwart te zetten. In die uren kon iedereen met kwade bedoelingen zijn gang gaan. Wij vinden het te gek voor woorden. Hier hebben mensen hun plicht verzaakt, en nog erger: ze hebben grote risico’s genomen met persoonlijke informatie van medewerkers en van burgers.”

Inmiddels is de website weer in de lucht. Of de veiligheid nu wel op orde is, is niet duidelijk. De SP wil uitleg van de gemeente, en heeft meteen schriftelijke vragen gesteld.

https://sp.nl/overheid/nieuwsberichten/10495/111014-gesthuizen_krijgt_steun_voor_crashteam_ict_veiligheid.html

U bent hier