h

SP wil De Bilt sociaal houden

16 juni 2011

SP wil De Bilt sociaal houden

De SP doet bij de behandeling van de Voorjaarsnota voorstellen om te zorgen dat De Bilt sociaal blijft onder de stroom van bezuinigingen die Den Haag op ons afstuurt. De SP wil voorkomen dat de bezuinigingen op de Thuiszorg op de schouders van de medewerkers terechtkomen door een ondergrens te stellen aan het salaris dat uitbetaald wordt. Ook wil de SP het welzijnswerk overeind houden, en voorkomen dat de welzijnsorganisaties uitgehold worden.

“Wij kunnen vanuit De Bilt geen invloed uitoefenen op de bezuinigingen die het kabinet ons oplegt,” stelt fractievoorzitter Etiënne van Buren. “Maar we kunnen wel kiezen hoe we die bezuinigingen doorvoeren in onze gemeente. Als we nu besluiten om simpelweg minder geld te betalen aan de drie thuiszorgorganisaties in onze gemeente, dan lopen we het risico dat die bezuinigingen worden afgewenteld op de schouders van de medewerkers. In het hele land worden er acties gevoerd door medewerkers in de thuiszorg die op of onder bijstandsniveau moeten werken. Dat willen wij voorkomen. We willen dat het college met de thuiszorgorganisaties afspreekt dat ze een fatsoenlijk basistarief betalen. We lopen daarmee vooruit op de initiatiefwetten van Agnes Kant die binnenkort behandeld worden in de Eerste Kamer. Verder willen we dat er geld wordt vrijgemaakt voor scholing van de medewerkers. Goede thuiszorgorganisaties doen dat vanzelf al, anderen worden gedwongen om hun bezuinigingen op de overige kosten door te voeren.”

De SP luidt verder de alarmbel voor het welzijnswerk. Van Buren: “Die drie welzijns­organisaties krijgen forse bezuinigingen voor de kiezen, en dat is zorgwekkend. Maar waar de SP ook van wakker ligt, is de sluipende trend om het welzijnswerk uit te hollen, en er zorgorganisaties van te maken. Welzijnswerk is bedoeld om de inwoners bij elkaar te brengen. Dat heeft niet alleen tot gevolg dat mensen elkaar ontmoeten en dat zij elkaar leuke en nuttige dingen leren, maar het betekent ook dat ze een netwerk opbouwen waar ze een beroep op kunnen doen als dat nodig is. Als we dat laten vallen, en alleen nog maar hulp bieden als mensen het echt niet meer zelf kunnen, dan zijn we uiteindelijk een stuk armer. En dat is niet alleen omdat het meer geld kost.”

Letterlijke tekst van de SP Motie over de Thuiszorgtarieven (PDF)

Letterlijke tekst van de SP Motie over het Welzijnswerk (PDF)

U bent hier