h

Wij willen werk, geen armoede!

28 november 2010

Wij willen werk, geen armoede!

BIGA-medewerkers in de kou!Zaterdag was het dan eindelijk zover; de grote WSW manifestatie ‘Armoede werkt niet’ in de Brabanthallen in Den Bosch. Samen met een aantal lokale SP-ers bezochten enkele tientallen BIGA-medewerkers uit de regio de manifestatie. Daar waren zij samen met ruim 1500 andere WSW-ers tegen de kabinetsplannen om 30.000 banen te schrappen in de sociale werkvoorziening en te bezuinigen op het inkomen van mensen met een arbeidsbeperking.

Niet allen 'gewone' SP-ers waren erbij, er was ook een SP-coryfee in de bus aanwezig.SP-wethouder Jan Burger uit Wijk bij Duurstede, tevens bestuurslid bij de regionale sociale werkvoorziening, rijdt mee met de bus die vanaf het BIGA-bedrijf in Zeist vertrekt. Hij maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van de werkvoorziening: “Als de kabinetsplannen doorgaan wordt een derde van de ruim 450 banen hier in de omgeving geschrapt. En nu al staan er tientallen mensen op de wachtlijst. Het kan niet zo zijn dat deze mensen de rekening van de crisis moeten betalen.”

“Ik werk hier al heel lang en mijn collega’s zijn mijn vrienden. Daarom gaan we samen naar Den Bosch,” voegt één van de BIGA-medewerkers er aan toe.

SP-er Jaqueline met haar twee trouwe gezellen.Even later stappen ze de sneeuw in bij de Brabanthallen in Den Bosch. WSW-ers en jongeren met een arbeidsbeperking uit het hele land komen daar samen. Maar ook familieleden, verzorgers en vertegenwoordigers van belangenorganisaties.

Al snel worden de tussenwanden uit de grote zaal verwijderd om de ruimte groter te maken; de belangstelling voor de actie overtreft alle verwachtingen. De manifestatie is georganiseerd door de SP. Partijleider Emile Roemer van de socialisten spreekt hen toe. Maar ook PvdA-leider Job Cohen, FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Ad Poppelaars, directeur van de CG-raad (Chronisch zieken en Gehandicapten) houden toespraken en laten hun steun blijken.

Emile Roemer in gesprek met een Wajong-erOp het podium vertellen WSW-ers en Wajongers daarnaast hun eigen verhaal. Ze weten heel goed duidelijk te maken waarom ze hier zijn: ze willen werk en geen armoede! En er is muziek: bijvoorbeeld van Harry Slinger van Drukwerk die met zijn succesnummer duidelijk maakt hoe hij denkt over de plannen voor de sociale zekerheid van CDA, VVD en PVV: “Je loog tegen mij…” Caberetier Vincent Bijlo sluit de bijeenkomst af.

U bent hier