h

Raadsleden moeten ook bezuinigen, motie SP aangenomen

6 november 2010

Raadsleden moeten ook bezuinigen, motie SP aangenomen

De gemeenteraad stemde bij de begrotingsbehandeling op 4 november in met een motie van de SP, waarin het college wordt verzocht de vergoeding die college-, raads- en commissieleden ontvangen voor een computer en internetaansluiting af te schaffen. Die vergoeding bedraagt 600 euro per jaar. De fracties van CDA, ChristenUnie en Bilts belang stemden tegen de motie.

In de overwegingen stelt de SP dat een pc en internet tegenwoordig net zo algemeen gebruikelijk zijn als een telefoon of televisie, en dat college- en raadsleden al een toereikende onkostenvergoeding ontvangen. Het is normaal en fatsoenlijk dat nu de rijks- en gemeentelijke bezuinigingen offers van de inwoners vragen, ook raads- en collegeleden wel een steentje bij mogen dragen. Burgemeester Gerritsen ontraadde de motie omdat nog maar kort geleden de rechtspositieregels voor de raadsleden zijn vastgesteld en dat raadsleden, net als andere burgers wanneer het een regeling betreft, daarop mogen vertrouwen. De burgemeester ziet de motie als een verzoek aan het college om met een voorstel tot wijziging van de rechtspositie van raadsleden en wethouders te komen.
Die wijziging wordt dan in de commissie Burger en Bestuur behandeld. De huidige verordening blijft in stand totdat de raad een nieuwe verordening heeft vastgesteld.

De Vierklank van deze week

U bent hier