h

SP wil checklist grote projecten

18 juni 2010

SP wil checklist grote projecten

De SP maakt zich zorgen om het forse aantal grote projecten dat de gemeente op de rol heeft staan. De financiële crisis zal leiden tot een opdracht om miljoenen te bezuinigen, en dat betekent dat het huishoudboekje van de gemeente nauwgezet in de gaten gehouden moet worden. De SP wil daarom gaan werken met een “Checklist Grote Projecten” zodat de gemeenteraad heel zorgvuldig geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen.

“Dit college is erg ambitieus,” zegt fractievoorzitter Etiënne van Buren, “het stations­gebied in Bilthoven gaat op de schop, de Melkweg wordt ingrijpend veranderd, in de wijk La Plata komt kinderopvang, naschoolse opvang en een Cruyff-court. Ook schermt het college met een nieuw sportcentrum in het H.F.Wittecentrum, dat in de plaats moet komen van het Zwembad Brandenburg. En dan heb ik het nog niet eens over het nieuwe Centrum voor Jeugd en Gezin dat de spil wordt in het jeugdbeleid, en het ambitieuze welzijnsbeleid dat nog volop in ontwikkeling is. Het is mooi dat de gemeente zijn best doet om de locale economie aan te jagen, maar we spelen zo wel hoog spel.”

“Daarom zijn wij te rade gegaan bij andere gemeenten die met grote projecten te maken hebben, en we zijn terecht gekomen bij de Checklist Grote Projecten die de rekenkamer van Den Haag ontwikkeld heeft. Het is geen ingewikkeld voorstel, met twee A4’tjes ben je klaar, maar het helpt wel om de vinger aan de pols te houden. Het sluit ook prachtig aan bij het rapport van onze eigen rekenkamer. De oprichting van de Regionale Sociale Dienst heeft aangetoond dat we richtlijnen nodig hebben. Hier zijn ze.”

Tijdens de behandeling van de jaarrekening van het afgelopen jaar kwam naar voren dat de gemeente de reserves stevig heeft moeten aanspreken om deze projecten te financieren. Van Buren: “Het is prima om de reserves te gebruiken voor projecten die we allemaal steunen. Wij vinden ook dat er een oplossing moet komen voor de spoorwegovergangen in onze gemeente. Maar bij dit soort projecten wil de rekening nogal eens hoger uitvallen dan verwacht. Laten we zorgen dat we dat op tijd weten. Dan kunnen we zorgen dat we iedereen de zorg kunnen blijven bieden die hij nodig heeft, en dat ze ook de wegen kunnen repareren als er weer eens zo’n strenge winter komt.” Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen die de verschillende partijen bij de behandeling van de Voorjaarsnota hebben ingediend.

U bent hier