h

SP stemt tegen Voorjaarsnota

19 juni 2010

SP stemt tegen Voorjaarsnota

Twee van de drie moties die de SP heeft ingediend voor de Voorjaarsnota zijn overgenomen door het college. Een derde motie over een checklist voor grote projecten werd vooralsnog afgewezen door de raad. Dat zal de SP er niet van weerhouden om de checklist zelf te hanteren, en naast de plannen van het college te leggen. Vanuit de oppositie kreeg de motie in elk geval ruime steun: SGP-fractievoorzitter Slootweg sprak van een “noodzakelijke motie”.

“We hebben niet ingestemd met de Voorjaarsnota,” zegt fractievoorzitter Etiënne van Buren, “omdat we vinden dat er te weinig visie uit spreekt, en omdat we vinden dat het college de raad onvoldoende informeert over wat er speelt in de gemeente. Daar was onze motie over een checklist voor grote projecten ook precies voor bedoeld. Die moet de raad helpen om veel beter op de hoogte te blijven van wat er speelt. De wethouder vindt dat hij dat al voldoende doet om ons te informeren. Maar het mooie van de checklist is dat hij ons heel kort en bondig gereedschap in handen geeft om de projecten zelf de maat te nemen. Dan valt het nogal tegen met die informatie­voorziening. Het is jammer dat het college ons niet tegemoet wil komen door de checklist zelf als maatstaf te gebruiken. Maar we kunnen er zelf ook prima mee aan de slag. Als het moet dienen we de motie volgend jaar gewoon nog eens in.” De checklist is ontwikkeld door de rekenkamer van de gemeente Den Haag, en wordt inmiddels ook door andere gemeenten ingevoerd.

De andere moties die de SP had ingediend, zijn wel overgenomen door het college. Zo gaat het college zelf mensen benaderen die vroeger ondersteunende begeleiding kregen vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Die groep mensen valt tegenwoordig onder de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad.

Ook gaat het college uitzoeken of er mogelijkheden zijn om vaker plastic afval op te halen. De proef in het kader van de Plastic Heroes-campagne is zo’n succes dat het niet voldoende is om de plastic zakken één keer per maand op te halen. De vuilniswagens zomaar een keertje extra laten rijden is erg kostbaar, maar het college zal zoeken naar creatieve oplossingen. “Dat hij daar goed in is, heeft de wethouder ook al laten zien in zijn financiële portefeuille”, zei Etiënne van Buren, met een verwijzing naar de jaarrekening die hij eerder “wel erg rooskleurig” had genoemd.

U bent hier