h

Buurt keert zich tegen GroenLinks/PvdA plannen voor hoogbouw in Brandenburg

16 mei 2010

Buurt keert zich tegen GroenLinks/PvdA plannen voor hoogbouw in Brandenburg

Afgelopen zaterdag waren Anne-Marie Mineur en Etienne van Buren, de gemeenteraads- fractie van de SP vergezeld door Menno Boer, onze organisatiesecretaris samen met meer dan 100 andere belangstellenden aanwezig in café Miltenburg bij de presentatie van het rapport Tuindorp Brandenburg 2030 van de Belangengroep Tuindorp Brandenburg. Hierin spreken zij zich nadrukkelijk uit tegen de contourennota die het college van B & W voor de verkiezingen in de media hebben gepubliceerd.

De Talinglaan ligt er anno 2010 nog net zo bij als in 1948, in kleur is de geplande hoogbouw in de oude ansicht gemonteerd
Aanleiding voor dit rapport was de presentatie van het college, vlak voor de verkiezingen van de contourennota Brandenburg. Het rapport geeft de resultaten weer van een enquête onder bewoners met betrekking tot de gemeentelijke plannen voor intensieve woningbouw bij het huidige zwembad Brandenburg. Ook de eigen wensen van bewoners over de toekomst van de wijk Tuindorp Brandenburg (2030 en verder) kwamen aan bod.

Enquete
Uit de 104 ingevulde enquêtes namens 242 bewoners blijkt onder meer dat 95% van de bewoners tegen intensieve bebouwing is van het natuurgebied aan de Talinglaan. 87 % is tegen het verdwijnen van het zwembad uit de buurt. Bewoners willen graag dat het natuurgebied opnieuw goed wordt onderhouden en dat Tuindorp Brandenburg ook in de toekomst zijn unieke, in de Welstandsnota 2004 beschreven, karakter behoudt. De gemeente De Bilt dient deze architectonisch hoog aangeschreven wijk te koesteren.

Wandeling door het verleden
Na de presentatie liep het hele gezelschap door de wijk, zodat raadsleden en College zelf de karakteristieke tuindorpelementen konden ervaren. Speciale aandacht was er voor het natuurgebied naast zwembad Brandenburg, dat op 1 mei jl. met een schoonmaakactie van bewoners weer toegankelijk is gemaakt. Voor fractievoorzitter Etienne van Buren een wandeling door het verleden, hij groeide op aan de Oude Brandenburgerweg. Maar niet alle aanwezige raadsleden waren op de hoogte van dit unieke stukje groen. Het is te hopen dat zij nu ook het belang hiervan inzien.

Mislukte verkiezingsstunt
Vlak voor de verkiezingen van 3 maart 2010 zijn bewoners van Tuindorp Brandenburg geconfronteerd met plannen van het college voor de bouw van een groot aantal woningen (waaronder hoogbouw) bij het huidige zwembad Brandenburg en het H.F. de Witte Centrum in Weltevreden. Wanneer de plannen uit de contourennota voor een nieuw sport- en zalencentrum doorgang vinden, zal het unieke tuindorpkarakter van de wijk Tuindorp Brandenburg worden aangetast. Ook het huidige natuurgebied naast het zwembad zal in dat geval verdwijnen. De Belangengroep Tuindorp Brandenburg is van mening dat de gemeenteraad geen zorgvuldig besluit over de toekomst van de wijk kan nemen zonder de randvoorwaarden vanuit bewoners mee te wegen. Om deze reden is na de verkiezingen een buurtonderzoek gehouden en zijn op 15 mei 2010 de resultaten aan raadsleden en het College gepresenteerd.

U bent hier