h

Minder bureaucratie? De koude, bijtende werkelijkheid.

1 april 2015

Minder bureaucratie? De koude, bijtende werkelijkheid.

Foto: NRC
'Nu gaan we ervoor zorgen dat er minder bureaucratie komt, en daardoor wordt de zorg straks goedkoper.' Zo werden de veranderingen in de zorg aan de Nederlanders verkocht. Om dat te vieren had de overheid alvast maar een enorme bezuiniging ingeboekt op de zorgkosten, los van het feit of die bezuinigingen nu wel of niet realistisch waren.

De problemen die eventueel zouden ontstaan moesten de gemeentes maar oplossen. Dat konden ze makkelijk, want er was voortaan geen bureaucratie meer. Sinds 1 januari zien wij met ons allen de koude, bijtende werkelijkheid.

Meer bureaucratie in plaats van minder. Nu moeten mensen werken met minstens drie (!) instanties voor een beetje zorg. Gemeentes die nu al in de knel komen, want die letterlijk meer werk moeten doen met een veel kleiner budget en van het Rijk geen tijd of mogelijkheden hebben gekregen om dit te kunnen verbeteren. De zorgverzekeraars, die toch al niet bekend staan om hun ruimhartigheid en uiteraard de landelijke bureaucratie (CIZ, CAK, SVB en soms zelfs het UWV). Ga er maar aan staan (zie NOS: Mensen verdwalen in nieuwe zorgregels).

Doordat de taken zorgvuldig over allerlei instanties zijn verdeeld, is er nu sprake van juist meer bureaucratie. Het allerergste is dat er mensen geen zorg meer gaan krijgen omdat ze niet meer weten waar ze voor de benodigde zorg moeten zijn. De huisartsen hebben afgelopen week al een alarm laten uitgaan. (zie NOS: Alarm huisartsen over ouderenzorg) Hierin vragen ze aan het rijk om weer wijkverpleegkundigen aan te stellen. Nou, daar is de SP al jaren voor, dus fijn om te horen dat de huisartsen ook aan onze kant staan.

Verder komen er de eerste opmerkingen over mensen die nu al verzuipen in de nieuwe zorg en haar onduidelijke regeltjes. (zie NOS: Het is echt een baan, zorgadministratie). Maar Den Haag doet of ze niets hoort en dendert gewoon op deze doodlopende weg verder. U snapt het al, binnenkort ontstaan er nieuwe administratiebureautjes die tegen een “vergoeding” uw zorgaanvragen voor u gaan regelen. Dat kost u geld uiteraard, maar dan krijgt u voortaan gewoon maar wat minder uurtjes zorg. Dat is tenslotte precies wat het kabinet wil, dat de handige jongens en meisjes weer een mogelijkheid krijgen om de zorgbehoevenden uit te melken.

En als laatste trap na worden er steeds meer regeltjes gemaakt om te voorkomen dat iemand er misschien misbruik van zou maken. Ja, dat snap ik wel. “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten” zegt een spreekwoord, dus dit is begrijpelijk omdat dit een VVD-plannetje is. Met als uitwas het bovenstaande NRC-stukje wat ik vanmorgen kreeg via de mail. Ik denk dat ik hier verder niets meer aan hoef toe te voegen.

Reacties

Hallo Menno Het is nog erger dan geschreven. Niet alleen bureaucratie maar ook incompetentie. Hierdoor heb ik 11 keer het indicatietraject doorlopen in 1,5 jaar. steeds weer formulieren invullen met net iets andere vragen die veel tijd vergen. Zowel zorgkantoor als zorgverzekeraar als SVB en ook nog CIZ stuurden me het bos in.in hun neoliberale regelzucht. zo worden mantelzorgers ondersteund. GR

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier