h

Coalitie-vorming voor dummies

25 november 2016

Coalitie-vorming voor dummies

Na het aftreden van wethouder van Hulst is er een hoop gebeurd, helaas ook een aantal twijfelachtige dingen. Vooral het gemak waarmee de coalitie de VVD de deur wees was schokkend voor mij en geeft wel aan dat bij de coalitiepartijen het regeren voor alles gaat, daarbij gaat men blijkbaar over lijken.

Mijn gevoel bij die gebeurtenissen is dat er een partij is geweest die de kans genomen heeft om een “onwillige” coalitiepartner de deur te wijzen. Gelijk na die brief was één ding duidelijk voor mij: er werd op een tussenformatie aangestuurd. Dat was jammer, want juist nu zou een minderheidscoalitie de kans geven om te breken met de huidige vorm van politiek voeren in deze gemeente. Elk voorstel is volledig afgestemd, gecoördineerd en laat geen enkele ruimte voor de oppositie.

Na twee weken onderhandelen kwamen de partijen met een addendum op het coalitieakkoord. Een half A4-tje met veel nietszeggende kreten, een trap na naar hun voormalige coalitiepartner en als nabrander een nogal insinuerend stukje over de opvang van statushouders in onze gemeente. Nota Bene: dit is een wettelijke taak en gebeurt met veel geld van de rijksoverheid.

Nu mag Beter De Bilt dus het stokje overnemen van de VVD. Niet dat ik het ze niet gun. Ebbe Rost van Tonningen was bij de vorige formatie willens en wetens overgeslagen door de 3 partijen (D66, VVD en D66) die al voor de verkiezingen hadden afgesproken om samen de “klus” te klaren. En wilde met name die eerste partij onder geen voorwaarde met Beter De Bilt samen in een coalitie. Er is blijkbaar een hoop veranderd de afgelopen 2,5 jaar.

De nieuwe wethouder, die met de meest minimale instemming werd gekozen, zal dezelfde portefeuille gaan beheren als de voormalige VVD-wethouder. Ik ben bang dat ook deze nieuwe wethouder zal eindigen als zijn 2 voorgangers. Afgetreden, en er schiet gelijk een bekende uitroep mijn hoofd in: “dead man walking”, want zijn opdracht is bijna net zo onmogelijk als die van zijn voorgangers. Bouw een zwembad voor maximaal 366.000 euro per jaar dat voldoet aan de eisen van de gebruikers. Dat is gewoon niet mogelijk, dus door te volharden in dat financiële raamwerk is de mislukking al ingebakken.

En nu? Tja, we wachten af wat de wethouder gaat proberen uit zijn hoge hoed te toveren. Mocht het hem lukken, dan heeft hij een prestatie van wereldformaat geleverd. Zo niet, dan weten wij wie de werkelijk schuldigen zijn.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier