h

WMO nieuwe stijl: alleen de rijken kunnen nog huishoudelijke hulp betalen!

15 maart 2015

WMO nieuwe stijl: alleen de rijken kunnen nog huishoudelijke hulp betalen!

Daar is hij dan eindelijk, de invulling van de coalitie van een keiharde bezuinigingsmaatregel. Afgelopen week werd eindelijk duidelijk hoe de WMO wordt ingevuld. Dat is niet best, voor mensen die rond moeten komen van het minimum.

De SP is vooral geïnteresseerd in hoe de invulling uitpakt voor mensen die van bijstand of een AOW moeten rondkomen. Deze regeling is duidelijk gemaakt voor mensen die in Bilthoven Noord wonen, dus maak je borst maar nat.

“Met de zorgaanbieders De Bilthuysen en Cordaan hebben wij inmiddels afspraken gemaakt over het aanbieden van huishoudelijke hulp als algemene voorziening voor inwoners die na 1 april 2015 niet meer in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening. Het uurtarief voor de huishoudelijke hulp als algemene voorziening bedraagt € 23,50. Inwoners met een laag inkomen die beschikken over een U-pas, kunnen zich abonneren op de door De Bilthuysen of Cordaan te bieden hulp. In 2015 bedraagt het abonnementstarief € 25,00 per vier weken waartegenover vijf uren zorg wordt verleend. Voor het meerdere is het normale tarief van € 23,50 van toepassing.” aldus de gemeente

Dus van je magere AOW-tje of de bijstand moet je €25,- per 4 weken betalen. Daar krijg je dan 5 uur voor per 4 weken, dus 1¼ uur per week. Dat is dus nadat je alle andere vaste kosten hebt betaald, je zorgpremie en je eigen risico van de zorg, die je nodig had. Red de verzorger het niet in die tijd, dan kost het je gewoon €23,50 per extra uur. Kassa!

Dat is onacceptabel voor de SP. Waarom niet gelijk mensen met het ABSOLUTE minimum (dus U-pas-houders) volledig compenseren voor deze zorg? Blijkbaar is het teveel moeite om deze regeling gelijk echt sociaal te maken.

Wat wij ons nu afvragen is:

  • Hoeveel mensen zullen gebruik kunnen gaan maken van deze regeling?
  • Hoeveel van deze mensen leeft nu al op het randje van armoede, en redden het niet meer?
  • Is er een extra regeling voor mensen die nu echt onder het bestaansminimum zakken?
  • Geeft de gemeente dan een volledige compensatie?
  • Vanuit welke pot gaat dit betaald worden?

Deze vragen heeft de SP maar gelijk aan de ambtenarij gesteld. Het antwoord moet laten zien hoe sociaal deze gemeente werkelijk is. Tot nu toe valt het ons vies tegen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier