h

De laatste nagel in de WMO doodskist.

15 februari 2015

De laatste nagel in de WMO doodskist.

Stel: U heeft nu nog WMO huishoudelijke hulp 1. Dankzij een paar halve ideeën van uit Den Haag en een onzorgvuldige uitwerking van deze gemeente raakt u dat per 1 april kwijt. Nadat er een werkstudent bij u kwam vertellen in een keukentafelgesprek dat u het zelf mag regelen, en dat uw familieleden u voortaan “vrijwillig” mogen helpen, omdat u het geld niet heeft om het zelf te betalen, komt nu de grote klapper van ons college.

De gemeente wil geen vrijwilligersbijdrage geven, want

“...dat het vergoeden van vrijwilligerswerk in strijd is met de vrijwillige basis waarop dat werk wordt gedaan.”

Nu kan je dus ook je “vrijwillige” familieleden niet meer een kleinigheidje geven omdat de gemeente dat niet gepast vind? Hoezo vrijwillig? Dit is een gotspe.

De grootste klapper is de volgende zin:

“Verder is het opzetten van een vergoedingensysteem niet uitvoerbaar omdat niet kan worden gecontroleerd of de vrijwilliger de huishoudelijke hulp daadwerkelijk levert.“

Als of het de gemeente werkelijk iets interesseert of u nu wel of niet hulp krijgt. Want dan zou er wel een andere manier bedacht zijn om de bezuiniging te realiseren. Laat ze dan minstens een keer per jaar een bon geven om je familieleden een etentje te geven, als dank voor de hulp. Maar nee, dat zou niet controleerbaar zijn.

Als een doekje tegen het bloeden kan u TIJDELIJK in aanmerking komen voor een tegemoetkomingsregeling voor inwoners met een minimum inkomen die niet meer in aanmerking komen voor de afgeschafte huishoudelijke hulp 1 om die hulp te kopen tegen een gereduceerd tarief..

Prachtig, maar dan kost een uurtje hulp je nog steeds gewoon 10 euro per uur. En dat met AOW? Wat zij ook vergeten te vertellen is dat dit geld door het kabinet is gegeven om banen in de thuiszorg te behouden. Dezelfde banen die zij nu en masse opheffen, ook al is het met een klein uitstel. Wat zij ook niet vertellen is hoelang deze mogelijkheid zal gaat bestaan. En wat zij zeker niet gaan zeggen is hoe je daarna het moet gaan redden.

Dit is nou precies wat de SP tegen het huidige voorstel heeft. Het is zonder enige inlevingsvermogen bedacht, en wordt met de koelbloedigheid van een professionele beul uitgevoerd. Wat het nog grover maakt is dat dit stukje “proza” via een “mededeling aan de raad” de wereld ingestuurd wordt.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier