h

In Memoriam Els Winsemius‏

21 februari 2015

In Memoriam Els Winsemius‏

Foto: Anne-Marie Mineur / Prive bezit

Op donderdag 19 februari overleed ons bestuurslid Els Winsemius op 73-jarige leeftijd. Els was al geruime tijd ernstig ziek. Ze heeft zelf het moment van haar dood gekozen. Oud-voorzitter Anne-Marie Mineur herdenkt haar.

Els was lid van de SP sinds februari 2002. Ze was lid geworden kort voor de gemeenteraadsverkiezingen waar Pim Fortuyn een monsterzege behaalde in Rotterdam. Ik werd zelf lid van de SP in april 2003. We raakten erg op elkaar gesteld. Els leek op het eerste gezicht een lieve, keurige Bilthovense mevrouw, maar wie haar beter leerde kennen, maakte ook kennis met een heel krachtige kern en een heel fijn, en af en toe behoorlijk diabolisch gevoel voor humor. Ze kon de dingen bovendien op niet mis te verstane wijze bij hun naam noemen. Die combinatie van eigenschappen maakte haar één van de zachte krachten van SP De Bilt.

In die beginjaren trokken we veel samen op. Een aantal keren zijn we samen naar een SP-universiteit geweest, en dat deden we beiden met veel plezier. Meer dan eens werden er opmerkingen gemaakt over hoe leuk het was dat ik samen met mijn moeder naar zo’n zomerschool kwam. We vonden dat allebei leuk. “Mijn SP-moeder”, noemde ik haar.

Het leven was niet altijd aardig voor Els geweest, en ze had dan ook een aantal beperkingen die haar flink konden hinderen in haar functioneren. Maar Els was vastbesloten om wat te maken van haar leven binnen haar mogelijkheden, en dat lukte haar heel goed. Vaste taken of functies wilde ze niet op zich nemen. Ze had het nodig om vrij te zijn. Toen ik in 2009 afdelingsvoorzitter werd, spraken we af dat ik haar alles mocht vragen, en dat ze ‘nee’ zou zeggen als ze dat wilde. Dat werkte heel goed. Els bracht jarenlang Tribunes rond, bezocht nieuwe leden, was bestuurslid en was in de laatste jaren het vaste punt in de vrijdagmiddagborrel in Café Miltenburg. Nu mijn leven zich steeds minder concentreerde rondom De Bilt, was het fijn om regelmatig bij te praten over alle ontwikkelingen, ook al waren die in haar geval dan een stuk zorgelijker.

Kort voordat ze overleed sprak ik haar, en ik vertelde haar dat ik van haar zou meenemen haar humor, haar kracht en haar nuchterheid. “En hopelijk ook die tekst uit het SP-gebouw”, zei ze. En inderdaad, dat neem ik ook van haar mee.

Blijf niet mokkend aan de kant staan
Stel een daad en toon je moed
Laat je woede hand in hand gaan
Met het goede dat je doet.

Ik ga haar verschrikkelijk missen.

Reacties

Els heeft ons geinspireerd vanuit haar doorleefd sociale visie met een grote betrokkenheid, humor en scherpte. Wat jammer om haar te moeten missen. Wij wensen alle familie, gelieven, partijgenoten en stamtafelgenoten heel veel sterkte toe.
tom wanders en frans de ruiter, resp. voorzitter en organisatiesecretaris a.i. afdeling De Bilt

Prachtige, sterke en dappere vrouw, ik herdenk je me heel veel respect....lieve mensen om haar heen, heel veel sterkte met jullie grote gemis.

Reactie toevoegen

U bent hier